Hur många kreditupplysningar är för mycket?
Mer än 3–4 kreditupplysningar under ett år kan ses som negativt av långivare, särskilt om de är tagna under en kort tidsperiod.
Se hur många kreditupplysningar du har
Du kan se hur många kreditupplysningar du har genom att logga in hos kreditupplysningsföretag som UC, Creditsafe eller Bisnode. Där får du en översikt över alla registrerade förfrågningar.
Du kan även använda uScore för att se dina kreditupplysningar och hur bra ditt kreditscore är på en skala 1-100.
Tips: Undvik att ansöka om flera lån eller krediter samtidigt. Många kreditupplysningar på kort tid kan sänka din kreditvärdighet och göra det svårare att bli beviljad lån med bra villkor.
Är det dåligt med kreditupplysningar?
Enstaka kreditupplysningar är normalt och påverkar sällan din kreditvärdighet. Men många upplysningar under kort tid kan ses som ett tecken på ekonomisk stress och påverka dina chanser att få lån eller kredit negativt.
Såhär påverkar kreditupplysningar din kreditvärdighet
Kreditupplysningar påverkar din kreditvärdighet eftersom de signalerar till långivare hur du hanterar din ekonomi. När en upplysning tas registreras den hos kreditupplysningsföretaget och blir synlig för andra aktörer under en viss tid, vanligtvis 12 månader.
Om du har många kreditupplysningar under en kort period kan det tolkas som att du har ett stort behov av kredit, vilket kan uppfattas som en risk. Det kan i sin tur leda till att du får sämre villkor, högre räntor eller till och med avslag på nya låneansökningar.
Däremot påverkar inte alla typer av upplysningar din kreditvärdighet lika mycket. Till exempel väger en så kallad mikroupplysning lättare än en fullständig UC-upplysning.
Kreditupplysningsföretag
- UC (Upplysningscentralen): Det mest använda företaget av banker och långivare. En UC-förfrågan påverkar din kreditvärdighet och sparas i 12 månader.
- Creditsafe: Används ofta av mindre långivare och företag. Tar inte UC och påverkar därmed inte din UC-score.
- Bisnode (numera Dun & Bradstreet): Vanligt bland både privatpersoner och företag. Tar inte heller UC, vilket gör det populärt vid kreditansökningar där man vill undvika att påverka sin UC-profil.
Hur länge sparas kreditupplysningar?
Kreditupplysningar sparas i regel i 12 månader hos kreditupplysningsföretagen. Under den tiden är de synliga för långivare som använder samma upplysningsbolag. Efter ett år tas de bort och påverkar inte längre din kreditvärdighet.
Hur ökar man sin kreditvärdighet?
Du kan öka din kreditvärdighet genom att:
- Betala räkningar i tid – Undvik betalningsanmärkningar och påminnelser.
- Minska antalet kreditupplysningar – Ansök inte om flera lån eller krediter på kort tid.
- Ha få och välskötta lån – Långivare ser positivt på stabil återbetalning.
- Undvik onödiga krediter – Avsluta kreditkort och kontokrediter du inte använder.
- Ha en stabil inkomst – Ju tryggare ekonomi, desto högre kreditvärdighet.
- Se över din skuldnivå – Minska dina skulder om möjligt, särskilt konsumtionslån.