Hur många kreditupplysningar är för mycket

Hur undviker man många kreditupplysningar?

För att undvika många kreditupplysningar kan du följa dessa tips:

  • Begränsa antalet ansökningar: Undvik att skicka flera låneansökningar inom en kort tidsperiod, det kan nämligen vara svårt att skaffa kreditkort med många förfrågningar.
  • Sök bara när det är nödvändigt: Ansök endast om krediter när det verkligen behövs och var noga med att jämföra villkor före ansökan.
  • Samla lån: Om du har många smålån kan du överväga att samla dem till ett större lån, vilket minskar antalet kreditförfrågningar.
  • Använd samarbetspartners: Vissa låneförmedlare samarbetar med flera banker och långivare, vilket innebär att endast en kreditupplysning görs även om du får erbjudanden från flera aktörer.

Genom att följa dessa råd minskar du risken för att samla på dig för många kreditupplysningar.

Så påverkar kreditupplysning din ekonomi

Kreditupplysningar har stor inverkan på din ekonomi eftersom de påverkar din kreditvärdighet. En god kreditvärdighet är avgörande när du ansöker om lån och krediter. Flera kreditupplysningar kan indikera att du söker om många lån samtidigt, och det kan tolkas negativt av långivare.

Ett exempel är att du kommer ha svårt att få ett kreditkort med betalningsanmärkningar, men det finns alternativ att välja istället

Därför tas en kreditupplysning

Antal kreditupplysningar

En kreditupplysning tas för att långivare och företag ska kunna bedöma din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Genom att granska din ekonomiska historik och nuvarande situation kan de avgöra om det är säkert att bevilja dig lån eller kredit. Det hjälper även företagen att skydda sig mot potentiella förluster på grund av utebliven återbetalning.

Så länge sparas kreditupplysningar

Kreditupplysningar registreras och sparas i 12 månader. Detta innebär att du kan planera dina ansökningar för att minimera antalet kreditupplysningar som samlas, och därmed undvika negativa effekter på din kreditvärdighet. 

Om du har samlat på dig för många kreditupplysningar under samma 12 månader finns det inget sätt att påskynda processen. Det bästa du kan göra är att vänta tills de tidigare upplysningarna har försvunnit innan du gör några nya ansökningar. Du kan alltid begära en upplysningskopia för att se vilka uppgifter som finns registrerade på dig.

👉 Tips – Här kan du snabbt och smidigt kolla upp din egna kreditvärdighet.

De största företagen för kreditupplysning

Det finns flera företag som erbjuder kreditupplysningar i Sverige. De största aktörerna för kreditupplysningar på privatpersoner är UC, Bisnode och Creditsafe. Dessa företag samlar in kreditinformation från olika källor och ger en helhetsbild av din ekonomiska situation. 

Detta är viktigt för långivare när de utvärderar din kreditvärdighet och bestämmer om du är berättigad till ett lån.

  • UC: är det mest kända kreditupplysningsföretaget i Sverige och ägs av bankerna. UC rapporter delas mellan banker och används som den officiella rapporten för kreditinformation. UC registrerar och sparar även hur många kreditupplysningar du gör under en viss period.
  • Bisnode: Som nu är en del av Dun & Bradstreet är en av de större aktörerna på den svenska marknaden för kreditupplysningar. Precis som UC, registrerar de också antalet gjorda kreditupplysningar.
  • Creditsafe: är en annan aktör som erbjuder kreditupplysningar, men de är inte lika vanliga som UC och Bisnode.

*Observera att kreditupplysning alltid utförs av UC när du ansöker om ett kreditkort, du kan därmed inte hitta kreditkort utan UC men däremot finns det en del långivare som använder Creditsafe och Bisnode.

Liknande artiklar:

Vanliga frågor och svar

❓ När försvinner kreditupplysningar?

Kreditupplysningar försvinner efter 1 år, så håll koll på när dina äldsta upplysningar tas bort.

❓ Hur många UC har jag?

Du kan beställa en kostnadsfri UC-rapport en gång per år för att se hur många kreditupplysningar du har.

❓ Hur många kreditupplysningar per år?

Generellt bör du hålla antalet under tre per år för att undvika negativ påverkan på din kreditvärdighet.

❓ Hur påverkar kreditupplysning?

För många kreditupplysningar kan påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårare att få lån.