Köpa aktier med kreditkort

Begrepp som du behöver förstå

I denna del av artikeln kommer du att få lära dig om de viktigaste begreppen som är viktiga när man överväger att köpa aktier med ett kreditkort. Dessa koncept utgör grunden för att förstå de mekanismer och verktyg som används vid handel och investeringar på aktiemarknaden.

Aktie och aktiehandel

En aktie är en ägarandel i ett företag. Att äga en aktie ger dig en proportionell andel av företagets tillgångar och vinst, och handel med aktier sker på börsen eller via olika plattformar online. Aktiehandel innebär köp och försäljning av aktier i hopp om att göra en ekonomisk vinst.

Kreditkort

Ett kreditkort erbjuder en kredit som gör att du kan göra köp eller transaktioner upp till en viss gräns och betala tillbaka beloppet vid en senare tidpunkt. Huvudfunktioner inkluderar möjligheten att göra snabba och säkra betalningar online, vilket kan vara användbart vid köp av aktier.

Investeringssparkonto (ISK)

Ett Investeringssparkonto (ISK) är ett skatteeffektivt sparkonto för investeringar i aktier och andra värdepapper. ISK ger dig flexibilitet och en förenklad skattesats istället för beskattning av varje enskild transaktion.

Värdepapperstjänst

En värdepapperstjänst är en tjänst som erbjuds av banker eller mäklare som innebär förvaring och administration av värdepapper som aktier. De hjälper dig att köpa, sälja och hålla koll på ditt aktieinnehav.

Processen att köpa aktier med kreditkort

Hur köper man aktier med kreditkort

När du bestämmer dig för att investera i aktier med ett kreditkort, är det viktigt att veta exakt vilka kort som accepteras och vad detta innebär för dig som investerare.

Hitta en aktiemäklare som accepterar kreditkort

Du bör först och främst kontrollera om din investeringsplattform eller mäklare tillåter köp av aktier med kreditkort. Många plattformar erbjuder inte detta alternativ på grund av förknippade risker och höga avgifter.

Här är populära aktiemäklare som tillåter köp av aktier med kreditkort:

 • Skilling: Skilling är en CFD-mäklare som grundades 2016 och regleras av CySec på Cypern och erbjuder investerarskydd på upp till €20,000 för europeiska kunder. De erbjuder en användarvänlig handelsplattform kallad Skilling Trader, som finns på svenska och stöder BankID för enkel kontoregistrering.
 • eToro: eToro accepterar kredit- och kontokortsbetalningar från Visa, Mastercard och Maestro. När du gör en insättning med ett kredit- eller betalkort på eToro, väljer du helt enkelt alternativet ”Kreditkort” i rullgardinsmenyn och anger därefter de nödvändiga uppgifterna.
 • Plus500: Plus500, en stor och välkänd plattform för CFD-handel, tillåter insättningar via flera metoder inklusive VISA och Mastercard. De erbjuder handel med över 2800 CFD värdepapper och över 2700 aktier.

Kreditkort som kan användas

När det är möjligt att använda ett kreditkort är det vanligtvis några specifika kort som tillåts.

Här är en överskådlig tabell över vanliga kreditkort som du kan tänkas kunna använda:

KreditkortAccepteras på
VisaSkilling
eToro
Pluss500
MastercardSkilling
eToro
Pluss500
American ExpresseToro
Dinners ClubeToro

Kom ihåg att även om ett kreditkort kan användas, innebär det inte alltid att det är det mest kostnadseffektiva sättet att köpa aktier på. Extra avgifter och ränta för kredit uttag kan snabbt minska eventuell avkastning på din investering.

Fördelar och nackdelar

När du överväger att köpa aktier med kreditkort är det viktigt att noggrant väga både möjligheterna och de potentiella fallgroparna. Genom att göra dig medveten om dessa aspekter kan du fatta välgrundade beslut.

Fördelar

 • Bekvämlighet: Att använda ett kreditkort för att köpa aktier kan vara mycket smidigt. Du behöver inte vänta på att pengar ska överföras från ett bankkonto, vilket kan spara tid.
 • Snabba insättningar: Insättningar med kreditkort kan ske nästan omedelbart, vilket gör att du kan agera snabbt på marknaden utan dröjsmål.
 • Bonuspoäng och rewards: Vissa kreditkort erbjuder bonuspoäng för transaktioner som kan vara fördelaktiga.

Nackdelar och risker

 • Räntekostnader: Om du inte betalar av krediten i tid kan de räntekostnader som tillkommer bli en dyr affär och påverka din totala avkastning.
 • Courtage: Vissa banktjänster kan ta ut extra avgift för att använda kreditkort vid aktieköp, vilket kan reducera din vinstmarginal.
 • Kreditrisk: Ökad skuldsättningsgrad kan påverka din kreditvärdighet.

Minska risker vid aktieköp med kreditkort

Att köpa aktier med kreditkort innebär en extra risknivå på grund av den kredit som används för investeringen. Det är därför viktigt att du noggrant överväger vissa strategier för att skydda dig mot finansiella förluster. En del kreditkort erbjuder försäkringsskydd som kan ge ett visst skydd vid investeringar.

Genomtänkt investeringsstrategi

 • Diversifiera dina investeringar: Sprid ut riskerna genom att investera i olika aktier och branscher.
 • Sätt en budget: Bestäm i förväg hur mycket du är villig att riskera och håll dig inom denna ram.
 • Förstå villkor och avgifter: Läs det finstilta för att förstå avgifterna som tillkommer vid användning av kreditkort för aktieinvesteringar.

Kreditkortsanvändning

 • Använd endast en del av din tillgängliga kreditlimit för att undvika att maxa ut ditt kreditkort.
 • Betala av skulden i tid för att undvika höga räntor och avgifter.

Genom att tänka på dessa punkter kan du hjälpa till att minska riskerna vid aktieköp med kreditkort. Verktyg som försäkringsskydd och smart riskhantering är kritiska komponenter i en ansvarsfull investeringsstrategi.

Vanliga frågor och svar

❓ Är det säkert att köpa aktier med kreditkort?

Att köpa aktier med kreditkort innebär vissa risker som höga räntor och avgifter, men det kan vara säkert om du förstår villkoren och hanterar din kredit ansvarsfullt. Du ska dessutom aldrig investera pengar du inte har råd att förlora.

❓ Vilka kreditkort accepteras vanligtvis för aktieköp?

Vanliga kreditkort som Visa, Mastercard och American Express accepteras ofta, men det varierar mellan olika aktiemäklare.

❓ Innebär användning av kreditkort extra avgifter vid aktieköp?

Ja, vissa mäklare kan ta ut extra avgifter för att använda kreditkort, vilket kan påverka din avkastning.

❓ Hur påverkar köp av aktier med kreditkort min kreditvärdighet?

Ökad skuldsättningsgrad från kreditkortsköp kan påverka din kreditvärdighet negativt, särskilt om du inte betalar tillbaka i tid.