Kreditkortets historia

Kreditkortets historia är en berättelse om ekonomisk innovation. Denna artikel utforskar kreditkortets ursprung, dess introduktion i Sverige, och hur det har utvecklats över tid, för att ge en helhetsbild av dess påverkan på vårt samhälle och ekonomi.

Kreditkortets historia

Från föregångare till de första kreditkorten

Innan kreditkort fanns tidiga kreditsystem som skuldförbindelser och skriftliga kvitton. Dessa metoder blev otillräckliga i takt med att ekonomiska transaktioner blev mer komplexa. Därför utvecklades de första moderna kreditkorten som ett svar på behovet av smidigare betalningsmetoder.

Dinners Club var först

År 1950 introducerades Diners Club-kortet, som anses vara det första moderna kreditkortet. Detta kort möjliggjorde för användare att genomföra transaktioner på olika ställen och betala skulden vid en senare tidpunkt, vilket lagt grunden för de betalsystem vi känner till idag. 

Det var startskottet för en era där ekonomiska transaktioner och konsumentbeteende skulle omvandlas genom kreditkortets enkelhet och bekvämlighet.

Så växte det internationellt

Under 1960-talet lanserades BankAmericard (senare Visa) och MasterCard, vilket möjliggjorde global spridning av kreditkort. De införde teknologiska innovationer som magnetremsor och chip-teknologi, förbättrad säkerhet och användarvänlighet, vilket ökade acceptansen av kreditkort världen över.

Kreditkortets ankomst till Sverige

När kom kreditkortet till Sverige

Kreditkort introducerades i Sverige av Nordiska Kompaniet i samarbete med Diners Club, som var en pionjär inom kreditkort. Eurocard introducerades senare i Sverige år 1964 av en svensk bankir från Wallenberg-familjen som ett alternativ till American Express​.

Initialt var responsen blandad, men över tid ökade acceptansen av kreditkort som en bekväm och säker betalningsmetod. Marknaden för kreditkort i Sverige har sedan dess utvecklats med fler kortutgivare och ökad användning bland både företag och konsumenter, vilket speglar de globala trenderna inom kreditkortsanvändning.

Moderna kreditkort och innovationer

Över tid har olika typer av kreditkort introducerats, inklusive belöningsprogram och premiumkort. Digitala innovationer som kontaktlös betalning och mobilbetalningar har också gjort entré, vilket ytterligare har förbättrat bekvämligheten och breddat dess användningsområden.

Vanliga frågor och svar

❓ Vem kom på kreditkort?

Frank McNamara och Ralph Schneider, grundarna till Diner’s Club, uppfann kreditkortet år 1950​.

❓ När kom kreditkortet till Sverige?

Kreditkort introducerades i Sverige år 1960 av Nordiska Kompaniet och kallades för NK-kortet.

❓ När började man använda kreditkort i Sverige?

Mot slutet av 70-talet blev det möjligt att samla kredit, betalningar och uttag i ett och samma kort.