Kreditkortsavgifter

Vilka är avgifterna på ett kreditkort?

Årsavgift

Årsavgiften för kreditkort varierar och ligger ofta mellan 0 och 2 500 kronor. Det finns kreditkort både med och utan årsavgift. Vilken typ som passar dig bäst beror på dina behov och hur mycket du kommer att använda kortet.

Faktorer som kan påverka årsavgiften inkluderar räntekostnaden, förmåner som erbjuds av kortet, och kortutgivarens policy.

Läs mer om:

Ränta

Ränta avgiften är en kostnad som du betalar vid utnyttjande av krediten på ditt kreditkort. Den ligger i regel på cirka 15 % och beräknas generellt på din obetalda saldo från föregående månad.

Läs mer om:

Uttagsavgift

För varje uttag du gör med ditt kreditkort tillkommer en uttagsavgift, som ofta ligger mellan 2 och 4 %. Avgiften baseras på det totala beloppet som dras från kontot vid varje transaktion.

Läs mer om:

Aviavgift

Aviavgiften är en avgift som tillkommer för att täcka de administrativa kostnaderna för att skicka ut månadsfakturan med ditt kreditkort. Denna avgift varierar men ligger ofta mellan 0 och 35 kr.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är den totala kostnaden för krediten, inklusive nominell ränta, avgifter och administrativa kostnader. Den ger dig en tydlig bild av den sammanlagda kostnaden för din kredit, och hjälper dig att jämföra olika kort på en jämlik grund.

Fakturaavgift

En fakturaavgift är en avgift som vissa kortutgivare debiterar när de skickar ut en faktura till dig. Det är vanligast när man får en pappersfaktura i stället för en elektronisk version.

Delbetalningsavgift

Delbetalningsavgift är en extra kostnad som debiteras om du väljer att dela upp betalningen av ditt kreditkorts saldo i mindre delar över en längre period.

Påminnelseavgift

Om du inte betalar din kreditkorts faktura i tid kan du bli debiterad med en påminnelseavgift. Denna avgift varierar beroende på kortutgivaren, men syftar till att täcka de administrativa kostnaderna för att skicka ut en påminnelse.

Förseningsavgift

En förseningsavgift är en avgift som du kan bli debiterad om du inte betalar din kreditkorts faktura i tid. Denna kostnad gäller utöver eventuella påminnelseavgifter.

Valutaväxlingspåslag

När du använder ditt kreditkort i ett annat land eller på nätet i en annan valuta än hemma kan du bli debiterad av en avgift för valutaväxling. Denna avgift ligger i regel på cirka 2 % och täcker kostnaden för att konvertera valutan till svenska kronor.

Läs mer om:

Faktureringsavgift

Faktureringsavgiften är en extra kostnad som kan debiteras på din faktura, beroende på hur den utfärdas (papper eller elektronisk) och andra relaterade administrativa kostnader.

Vanliga frågor och svar

❓ Vilka vanliga avgifter är associerade med kreditkort?

Vanliga avgifter med kreditkort inkluderar årsavgift, ränta, avgifter för sen betalning och valutaväxlingsavgift.

❓ Finns det kreditkort som erbjuder bonusar för att kompensera för avgifter?

Ja, vissa kreditkort erbjuder cashback och andra förmåner som kan kompensera avgifter. Jämför kortens avgifter och bonusar innan du väljer det bästa för dig.

❓ Är det möjligt att hitta kreditkort utan avgifter?

Det finns kreditkort utan årsavgift, men de kan ha andra avgifter som ränta eller valutaväxlingsavgift. Undersök noggrant för att hitta ett kort utan avgifter som passar dina behov.

❓ Hur påverkar valutaväxlingsavgifter kostnaden för att använda kreditkort utomlands?

Valutaväxlingsavgifter är avgifter som banker tar ut när du använder ditt kreditkort i en annan valuta. Dessa avgifter kan göra utlandsköp dyrare, så jämför kortets valutaväxlingsavgifter innan du reser.