Så kan du finansiera uppstarten av ditt företag

Det är spännande att starta ett företag, men samtidigt få förunnat att kunna finansiera uppstarten med eget kapital. Att inte ha nog med pengar för att starta ett eget företag är ett vanligt problem. Men hur gör folk egentligen för att ha råd att starta företag, och vad kostar det att finansiera uppstartsfasen? Det tar vi reda på i den här artikeln.

Så kan du finansiera uppstarten av ditt företag

4 sätt att finansiera uppstarten

  1. Använd egna pengar, som du exempelvis sparat ihop. 
  2. Låna med ett kreditkort för företag.
  3. Använd dig av crowdfunding.
  4. Ta ett företagslån. 

Nedan pratar vi mer om de finansieringssätt som precis nämnts i större detalj.

1. Att använda sparade pengar

Även om du inte har ett stort sparkapital idag, är det en bra idé att ha som målsättning att använda dina sparade medel vid uppstartsfasen. Det är även en god idé att skaffa ett extra jobb eller ha kvar din anställning på deltid, så att du fortfarande får in pengar tills det att du kan ta ut en full lön ur ditt företag.

2. Ta ett kreditkortslån

Bra kreditkort för privatpersoner finns det gott om, men företagare som precis startat upp sin verksamhet ska inte skaffa ett kreditkort för företag. För det första tillkommer alltid en ränta på cirka 15 procent, och för det andra måste du i regel betala en valutaväxlingsavgift på cirka 1,75 % vid köp i utländsk valuta, eller om du tar ut pengar i en bankomat.

Det bästa med kreditkort för företag är att du får en gratis kredit på cirka 45 dagar, om du betalar månadsavgiften till fullo. Du kan även få bonus när du köper flygbiljetter och/eller hotellnätter. Men allt som allt ska du vänta med att skaffa ett kreditkort om du är i uppstartsfasen. Att sitta fast med ett kreditkortslån med en årsränta på 15 % är inte kul, i synnerhet om företaget inte ens kommit på fötter.

3. Satsa på crowdfunding

Crowdfunding är ett finansieringssätt där många personer skänker eller investerar små belopp i din verksamhet, med mål att hela företaget ska komma på fötter. Det är vanligt att de personer som skänker pengar får någonting tillbaka, likt rabatt i din butik. Men ibland handlar det bara om rena donationer, och då krävs ingen motprestation av dig som företagare.

På webbsidor som Kickstarter kan du enkelt skapa en egen crowdfundingkampanj, och sätta upp lämpliga investeringsmål. En fast summa, likt 10 000 euro, är vanlig för att ett projekt ska kunna bli verklighet. Men du kan även sätta upp högre mål, som att den produkt du ska sälja blir än mer fulländad om mer pengar kommer in till projektet.

4. Ta ett företagslån

Att ta ett företagslån på nätet är en bra idé. Via plattformar som Lånea, Lendo och Zmarta kan du i regel bli beviljad ett företagslån mot en ränta på mellan 5 och 10 procent. Det bästa med de låneplattformar som förmedlar företagslån är att de låter många långivare tävla om att ge dig det bästa lånet.

Utöver det samsas alla långivare om en kreditupplysning från UC, vilket medför att ditt företags kreditvärdighet inte påverkas nämnvärt. Det är även gratis att jämföra företagslån online, då låneportalerna får en ekonomisk ersättning av långivarna, och inte dig.