Vilka kreditkort har jag

Ta reda på vilka kreditkort du har

Börja med att titta på de kreditkort du har. Alla kreditgivare och banker skriver ut sina namn på sina kort, så det allra enklaste för dig är att helt enkelt gå igenom din plånbok och de kort du har.

På kortet kan du även avlösa vilken kortutgivare som gett ut kortet – Visa, Mastercard eller American Express. Observera att Mastercard inte skriver ut namnet ”Mastercard” utan endast använder sin logotyp.

På kortet kan du även läsa kortnummer och CVV-koden, samt giltighetsdatum. Om giltighetsdatumet har passerat så ska du ha fått ett nytt kort skickat till din folkbokföringsadress, om inte bör du kontakta banken i fråga och se om du fortfarande är kund.

Logga in på bankerna

När du väl listat ut vilka banker du har kreditkort från, så bör du dubbelkolla hur många kort du har hos varje bank. Det är nämligen inte ovanligt att man har både ett kreditkort och ett bankkort kopplat till samma bank.

För att göra detta logga du in på ditt konto hos banken via antingen deras app eller webbplats. Väl där bör du få en översikt över vilka kort och konton du har tillgängliga.

Ta reda på vilka krediter du har

Kolla uc för alla aktiva krediter

Att ta reda på vilka krediter du har kan vara lite svårare eftersom de inte har några kort kopplade till sig. Däremot finns det två enkla metoder att använda sig av.

Metod 1: Kolla posten

Har du en kredit hos en bank eller ett lånebolag så kommer de ha skickat post till dig, antingen fysiskt eller digital (exempelvis via Kivra).

Först och främst har du fått en bekräftelse på att du beviljats krediten, men du bör också ha fått fakturor över den kredit du spenderat från banken.

Så genom att kolla igenom din fysiska eller elektroniska post, bör du ganska snabbt få reda på vilka krediter du har.

Metod 2: Via MinUC och Kreditkollen

Du kan också få en lista på krediter du har i ditt namn från UC.

Detta gör du på följande sätt:

  1. Besök MinUC.se
  2. Välj tjänsten ”Kreditkollen”
  3. Logga in på ditt konto med BankID
  4. Få en överblick på alla dina lån och krediter på samma ställe

Via Kreditkollen kan du även få hjälp med att ta kontroll över din ekonomi, samla dina dyra krediter i större lån och använda andra verktyg för att optimera din ekonomiska situation.

Vanliga frågor och svar

❓ Kan jag använda flera tjänster för att kontrollera mina kreditkort?

Ja, för att få en helhetsbild av dina kreditkort kan du använda tjänster som UC (MinUC) och Creditsafe, samt logga in på din banks app med BankID. Det är bra att använda flera metoder för att få all nödvändig information.

❓ Är det säkert att använda kreditregister för att kontrollera mina kreditkort?

Ja, UC och Creditsafe är reglerade tjänster för att övervaka dina finanser, inklusive kreditkort. De följer strikta dataskyddslagar. Men se till att använda en säker anslutning och hålla inloggningsuppgifter för dig själv.

❓ Vad ska jag göra om jag misstänker otillbörlig aktivitet på mina kreditkort?

Vid misstanke om kortbedrägeri, kontakta genast banken för att spärra kortet och vidta säkerhetsåtgärder. Anmäl också till polisen och överväg bedrägerispärr hos kreditupplysningsföretag.