Hur fungerar ett kreditkort?

Trots kreditkortets popularitet både i Sverige och internationellt är det fortfarande många som inte är helt säkra på hur ett kreditkort faktiskt fungerar. Framför allt verkar många osäkra på skillnaden mellan kredit- och betalkort vilket betyder att många också går miste om de fördelar som kreditkort tillhandahåller.

Föranledda av detta beslutade vi oss för att erbjuda en snabb men tydlig genomgång av hur kreditkort fungerar. Till vår hjälp i arbetet har vi våra kollegor och de facto kreditkortsexperter på Bästakreditkortet.se.

Vad är ett kreditkort?

När man betalar för något med ett kreditkort så dras inga pengar från ditt bankkonto. Istället använder man en kredit som ges ut av en bank eller kreditgivare. Inte helt olikt ett lån.

Alla belopp du spenderar ska betalas tillbaka till banken i en klumpsumma i slutet på månaden. Man kan även välja att delbetala sin månadsfaktura, vilket är en av de främsta fördelarna med ett kreditkort. Väljer man att delbetala sin kredit tillkommer dock ränta på beloppet.

Eftersom ett kreditkort ger en möjligheten att spendera pengar som man inte själv äger har banker och kreditgivare höga krav på vilka de beviljar kreditutrymme. Bland annat får man inte ha betalningsanmärkningar och man måste ha någon form av inkomst.

Skillnaden på kreditkort och betalkort

För att bättre förklara hur ett kreditkort fungerar brukar det vara bäst att jämföra kreditkort med betalkort.

  • Betalkort – betalkort, eller bankkort som de också kallas, är kort som du kopplar till ett traditionellt bankkonto. Varje gång du betalar för något med ett bankkort så dras pengarna direkt från ditt konto. Därmed kan du inte spendera pengar som du inte äger.
  • Kreditkort – som sagt kopplas ett kreditkort inte till ditt bankkonto utan istället till bankens egna pengar som du får låna av banken mot kravet att du betalar tillbaka pengarna.
  • Debetkort – debetkort är en annan form av kort som delar många likheter med ett bankkort. Den största skillnaden är att kortet inte kopplas till en bank utan ett tredjeparts konto som du själv fyller på med pengar. Därmed dras pengar direkt från det kontot varje gång kortet används.

I utbyte mot att man använder en kredit erbjuder banker förmåner som du inte får när du använder ett bankkort. Vi har samlat några av de främsta fördelarna med kreditkort nedan.

Fördelarna med kreditkort är många

Anledning till att kreditkort är att föredra över vanliga bankkort och debetkort är de förmåner som du erbjuds. Alla kreditkort kommer med olika förmåner, varför det är din uppgift att hitta det kreditkort som har bäst förmåner för dig och din livsstil.

Några av de vanligaste förmånerna du kan förvänta dig av ditt kreditkort är:

  • Bonuspoäng – majoriteten av dagens kreditkort är kopplade till poängsystem. Varje gång du använder kortet hos utvalda aktörer samlar du poäng som sedan kan användas till att betala för nya produkter och tjänster eller som i vissa fall används till att betala din kreditfaktura.
  • Rabatter – många kreditkort erbjuder rabatter på utvalda butiker. Till exempel ger Coops Mastercard unika rabatter på Coop medan Komplett Banks kreditkort ger rabatter på Komplett.se och så vidare.
  • Försäkringar – man kan även förvänta sig extra ekonomiskt skydd med sitt kreditkort då de oftast har tillhörande försäkringar, betalskydd, med mera. Kreditkort är alltså inte bara smidiga att använda utan kan erbjuda ekonomiskt skydd i olika aspekter av livet.
  • Resor – slutligen är kreditkort ett ypperligt verktyg att ta med sig på resan. De flesta korten är kopplade till flygpoäng såsom Norwegian och SAS Rewards vilket ger dig rabatter på flygresor, boende, etc. Många kort har dessutom kompletterande reseförsäkringar, avbeställningsskydd och mer.

Mer information om kreditkort

Vi hoppas att vår introduktion har gett dig de svaren du letat efter och att du nu har en bättre förståelse för hur kreditkort fungerar.

Skulle det vara så att du har fler funderingar eller vill hitta mer information om de bästa kreditkorten så har du kommit till helt rätt hemsida. Här hittar du nämligen all information du kan tänkas behöva om kreditkort, enskilda kreditgivare och andra matnyttiga tips du kan använda för att optimera din privata ekonomi.

Använd länkarna i denna guide eller menyn högst upp på sidan för att läsa våra andra guider.