Klarna går med rekordförlust – kan tvingas varsla 700 anställda

Klarna varslar personal

I måndags kallade Klarna till stormöte för att meddela att man startat ett sparpaket där upp till 10 procent av företaget kan varslas. Efter att inledningsvis varit positivt inställd till året har Klarnas VD, Sebastian Siemiatkowski, nu gjort en 180 och uttrycker istället oro för framtiden.

Bara så sent som i början på april såg Siemiatkowski ljust på framtiden trots att man haft en brakförlust under 2021. Bara två månader senare är situationen helt annorlunda och efter att förlusterna stigit med 220 procent under första kvartalet meddelade Siemiatkowski igår att man kan tvingas säga upp 700 anställda.

Vid stormötet under måndagen berättade Siemiatkowski bland annat “Vi är starkt påverkade av omvärlden. När vi satte våra mål för 2022 under hösten så var det en väldigt annorlunda värld än den vi har idag”. Klarna har även nyligen meddelat att de i sitt sparpaket har börjat att sälja krediter i hopp om att bromsa förlusten.

Efter att ha radat upp flera av orsakerna till varför Klarna upplevt så stora förluster fortsatte han “Det gör mig ledsen att meddela att baserat på det här så kommer ett antal av våra kollegor, av våra vänner, över alla domäner att påverkas. Men tyvärr kommer några av er att informeras om att vi inte kan erbjuda er en roll i den nya organisationen. Istället kommer ni att erbjudas lämna Klarna, med en kompensation. Den kommer att se annorlunda ut beroende på var du arbetar. Ni kommer att få mer information snart.”

Nyheten kom som en chock för alla inblandade, framför allt personalen som under de senaste månaderna har arbetat med inställningen att Klarna förväntar sig tillväxt under året. Även fackförbunden blev chockade och har uppmanat sina anställda att avvakta med alla beslut tills de har fört en dialog med Klarna.