Efter att ha backat över 12 miljarder kronor sedan slutet på 2021 börjar läget bli desperat och enligt uppgifter från Dagens Industri har man redan börjat sälja krediter för att finansiera bolaget.

Enligt företaget själva och framför allt VD:n Sebastian Siemiatkowski är detta en del av en “långsiktig strategiförändring som skedde kring 2017/2018 att gå mer mot betalningar och bort från balanskrävande produkter”, och man tillbakavisar uppgifter om att det har med de senaste tidens utveckling att göra. Men enligt flera experter handlar det snarare på ett desperat försök att rädda bolaget från en katastrof.

Sedan slutet på förra året har Klarna bokstavligen blödigt pengar och man ligger just nu back över 12 miljarder kronor på under 12 månader. Därför har man nu valt att förvandla en del krediter till värdepapper som sedan säljs vidare för att finansiera bolaget – ett desperat försök att rädda det som räddas kan. Förlusten överstiger nämligen Finansinspektionens kapitalkrav på 7,1 miljarder dollar och det ser inte så ljust ut för den svenska betaljätten.

Tips

Istället för att använda Klarnas “köp nu, betala sen” tjänster som länge har kritiserats för att vara för enkla att använda och bara skapar finansiell risk för konsumenter, rekommenderar vi att du ansöker om ett kreditkort. På så sätt kan du få möjligheten att köpa nu och betala själv, men på dina egna villkor och från långt mer seriösa aktörer och banker.