Hur mycket väger ett kreditkort?

Ett kreditkort väger mellan 5 – 6 gram och det är tillverkade av olika material, exempelvis PVC-plast eller metall. Kreditkortets vikt kan variera beroende på materialval och kortdesign, men påverkar inte kortets funktionalitet.

Hur mycket väger ett kreditkort

Storlek och färg

Kreditkort har en standardstorlek på 85,6 mm i bredd och 53,98 mm i höjd. Färgen och logotypen på kortet varierar beroende på utfärdande bank och korttyp.

Material i kreditkort

  • Plast – de flesta kreditkortten är tillverkade i plast, och de väger i snitt 5 gram.
  • Metall – en del exklusiva platinumkort är tillverkade i metall och är därmed tyngre och har en lyxigare känsla.

Kreditkortsuppgifter

Uppgifter på kreditkortet

Här är några punkter som är bra att känna till på ett kreditkort:

  • Kreditgivare – Kreditkort utfärdas av kreditgivare, oftast banker och finansbolag, som ger kortinnehavaren möjlighet att betala för inköp och hantera sina ekonomiska ärenden på ett smidigt och tryggt sätt.
  • Kortnummer – Kortnumret är en unik sifferkombination som identifierar kreditkortet. Numret består vanligtvis av 16 siffror, för att förhindra bedrägerier och underlätta säkra transaktioner.
  • Utgångsdatum – Utgångsdatumet visar när kreditkortet upphör att vara giltigt och behöver förnyas. Det består oftast av en månad och ett årtal och bidrar till att säkerställa att kreditkortet inte används efter sin giltighetstid.
  • Signaturfält – Signaturfältet finns på baksidan av kreditkortet och är avsett för kortinnehavarens namnteckning. Syftet med signaturfältet är att bidra till ytterligare säkerhet och att verifiera kortägarens identitet vid användning av kreditkortet.
  • CVV-kod – CVV-koden, som står för ”Card Verification Value”, är en säkerhetskod på tre eller fyra siffror som finns på baksidan av de flesta kreditkort. Denna kod används för att verifiera att personen som genomför ett onlineköp faktiskt har kortet i sin ägo och inte bara kortnummerinformationen.

Säkerhetsåtgärder

För att säkerställa säkerheten kring kreditkort finns flera åtgärder:

  • Säkerhet: Kort skyddade med krypterings- och säkerhetstekniker som EMV-chip och kontaktlös teknik.
  • Krympplast: Ytterligare fysiskt skydd, som att förse kortet med krympplast för att skydda mot skadegörelse och förfalskning.
  • Risker: Användarna kan minimera risker genom att sätta lämpliga säkerhetsgränser, teckna betalningsskydd och förvara kortet säkert.

Vanliga frågor och svar

❓ Vilka material används i kreditkort?

Kreditkort är oftast tillverkade av plast, som polyvinylklorid (PVC), och ibland med metall inläggningar eller chip för säkerhet.

❓ Hur tjockt är ett kreditkort?

Ett kreditkort följer en standardstorlek enligt ISO 7810, som specificerar att kortets tjocklek ska vara 0,76 mm. Detta gäller för de flesta bank-, kredit- och ID-kort världen över.