Är bankkort med kredit alternativ till kreditkort?

Står du mellan valet av ett bankkort (debetkort) och ett kreditkort så hoppas vi kunna guida dig i rätt riktning. På följande sida jämför vi de två olika alternativen så att du lättare kan hitta det kort som passar dina förutsättningar bäst.

Är bankkort med kredit alternativ till kreditkort

Ett ”bankkort utan kredit” är ett egentligen ett klassiskt debetkort. Med andra ord ett kort där pengarna dras direkt från det konto som kortet är kopplat mot. Det finns därmed ingen kredit så som på ett kreditkort. Men trots detta finns möjligheten att koppla på en kredit. Är det positivt eller negativt? Är det ett alternativ till kreditkort?

Rocker, Revolut, Lunar…. Listan kan göras lång på kortföretag som erbjuder gratis bankkort och ett flertal privatekonomiska tjänster tillgängliga via deras appar. Korten är kopplade till kontot, som nås via appen, och någon kredit ingår inte i grunden. Det kan därmed vara ett smidigt alternativ för att ge barnen sitt första bankkort eller för att användas vid köp på nätet då kortuppgifter från det ordinarie kreditkortet inte önskas uppges.

Koppla på kredit

Det är även möjligt att ”koppla på” en kredit på flera av dessa kontokort. Ett exempel är Rocker där användarna kan ansöka om kredit direkt från appen. Dessa krediter har stora likheter med hur kreditkortens kredit är uppbyggd. Med andra ord kan den vara aktiv men så länge den inte används uppstår inte heller någon räntekostnad. Däremot finns inte någon räntefri period vilket alltså innebär att ränta uppstår från första dagen som krediten används.

Tips: Läs mer om de bästa kreditkorten just nu.

För att få krediten krävs däremot ansökan och kreditupplysning från kortföretaget. Det är därmed inte alla som blir beviljad den. Exempelvis nekar de allra flesta kortutgivare kredit till personer med betalningsanmärkning.

Exempel:

På Rockers bankkort kan en kredit kopplas på 5 000 kr – 40 000 kr. När pengar är slut på kontot kan i stället krediten utnyttjas. Det blir därmed som en lättillgänglig buffert i vardagen. Så fort den används uppstår en räntekostnad på utnyttjat belopp med en effektiv årsränta på 7,75%. Med andra ord ungefär hälften så hög som en vanlig ränta på kreditkort.

En person som utnyttjar krediten på 10 000 kr och sedan väljer att återbetala över 12 månader kommer totalt att ha betalat 10 410 kr.

Istället för kreditkort?

Kan ett debetkort utan kredit väljas istället för ett kreditkort? Både ja och nej.

  • JA – Med betydligt lägre ränta, och inte någon aviavgift, kan denna kredit bli billigare än kreditkortet. Detta förutsätter att kreditkortsfakturan förväntas betalas över flera månader.
  • NEJ – Kreditkortet har betydligt fler förmåner så som rabatter, försäkringar och bonus.