Hur får man ett kreditkort

Grundläggande krav för ett kunna få ett kreditkort

För att du ska kunna få ett kreditkort finns det några grundläggande krav som måste uppfyllas. Kreditkort krav varierar hos olika kortutgivare, men de grundläggande kraven är gemensamma för de flesta kort. 

Här går vi igenom vad som krävs för att kunna ansöka om ett kreditkort:

 • När får man ha ett kreditkort: Du måste vara minst 18 år, vilket är myndighetsåldern i Sverige. Detta är ett krav hos samtliga kreditkortsutgivare.
 • Inkomst och sysselsättning: Regelbunden inkomst är något de flesta kortutgivare kräver. Det är viktigt att ha en stabil ekonomisk situation eftersom det minskar risken för betalningssvårigheter.
 • Folkbokförd i Sverige: För att ansöka om ett kreditkort måste du vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer.
 • God kreditvärdighet: Kreditkortsföretag granskar din ekonomiska historik för att säkerställa att du har en god betalningsförmåga. Det innebär att du inte får ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Utöver de grundläggande kraven kan kortutgivare även ha sina egna specifika krav, exempelvis:

 • Inkomstnivå: Vissa kreditkort kräver en högre inkomstnivå än andra. Detta gäller främst mer exklusiva kort som erbjuder fler förmåner och en högre kreditgräns.
 • BankID: Om du ansöker om kreditkort online kan det krävas att du har ett BankID för att genomföra ansökan.
 • Förfrågningar: Det finns även begränsningar på hur många kreditupplysningar du får ha registrerat i ditt namn. Har du ansökt om många lån på kort tid bör du ta en titt på vår guide om kreditkort trots många förfrågningar.

När du har uppfyllt dessa grundläggande kreditkort krav är det enklare att hitta och ansöka om ett kreditkort som passar dina behov, och därmed ökar du chanserna att få ditt kreditkort beviljat.

Innan du ansöker om ett kreditkort så rekommenderar vi att du läser våran artikel om vad man bör tänka på innan man skaffar ett kreditkort.

Varför kan jag inte få kreditkort?

Hur gör man kreditkort

I vissa fall kan kreditkortsutgivare ställa högre krav på din inkomst eller din kreditvärdighet. Detta beror på att de vill säkerställa att du är kapabel att hantera kreditkortets användning och betala tillbaka den kredit du använder. För att möjliggöra detta kommer banken att genomföra en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet och betalningsförmåga.

Det är också viktigt att förstå att vissa kreditkort är utformade för specifika kundgrupper. Detta innebär att vissa kreditkort som American Express Platinum som anses vara ett Premiumkort, kan ha särskilda krav eller förmåner som riktar sig till personer med en högre inkomst, studenter eller kanske småföretagare.

Processen när du ska ansöka om ett kreditkort

Här är en guide för att hjälpa dig i processen:

 1. Bedöm dina ekonomiska behov: Utvärdera vilket kort som bäst passar dina ekonomiska behov, utifrån bland annat kortets belöningsprogram, räntor och avgifter.
 2. Undersök kreditkortsleverantörer: Jämför olika kortutgivare och banker för att hitta det bästa alternativet för dig. Beakta deras krav, som oftast inkluderar ålder, kreditvärdighet, inkomstkälla och eventuella betalningsanmärkningar.
 3. Ansök online eller besök en bank: Du kan ansöka om kreditkort antingen genom att fylla i en onlineansökan eller genom att besöka en fysisk bankfilial. Om du ansöker online kan det vara snabbare och enklare, men det kan vara fördelaktigt att besöka en filial om du behöver personlig hjälp.
 4. Fyll i ansökningsformuläret: När du har hittat det kreditkort du vill ansöka om, fyll i ansökningsformuläret med korrekta uppgifter om dina personliga och ekonomiska förhållanden. Se till att du har all nödvändig dokumentation till hands, såsom identifikationshandlingar, inkomstbevis och kontoutdrag.
 5. Invänta godkännande: När du har skickat in din ansökan måste du vänta på att kreditkortsutgivaren kontrollerar din ansökan och dina uppgifter. Detta kan ta allt från några timmar upp till några dagar, beroende på den specifika utgivaren.
 6. Aktivera ditt nya kreditkort: Om din ansökan godkänns kommer du att få ditt nya kreditkort hemskickat till dig. När du har mottagit kortet måste du följa de givna instruktionerna för att aktivera det innan du kan börja använda det för betalningar.

👉 Tips – Här kan du snabbt och smidigt kolla upp din egna kreditvärdighet.

Möjliga problem vid ansökan om kreditkort

När du ansöker om ett kreditkort finns det några möjliga problem som kan leda till att du inte får kreditkortet eller blir nekad:

 • Ålder: Enligt lag måste du vara minst 18 år gammal för att ansöka om ett kreditkort. Vissa kreditkortsutgivare kan dock kräva att du är äldre, till exempel 20 år.
 • Betalningshistorik: Om du har betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få ett kreditkort. De flesta kreditkortsutgivare beviljar inte kreditkort till personer med betalningsanmärkningar.
 • Inkomst: Du behöver ha en viss inkomst för att bli beviljad ett kreditkort. Om du är student och bara har CSN-lån kan det vara svårt att få ett kreditkort, eftersom CSN räknas som ett lån och inte en inkomst.
 • Kreditvärdighet: Din kreditvärdighet är en viktig faktor för kreditkortsutgivare. Om du har en låg kreditvärdighet kan det leda till att din ansökan nekas.

För att förbättra dina chanser att få ett kreditkort kan du vidta följande åtgärder:

 • Förbättra din betalningshistorik: Betala dina räkningar i tid och undvik betalningsanmärkningar. Om du redan har betalningsanmärkningar kan det ta några år innan de försvinner från ditt register, men det är viktigt att inte få fler anmärkningar.
 • Öka din inkomst: Att få kreditkort utan inkomst kan vara svårt så det är en bra idé att försöka öka den, antingen genom att jobba mer, få en högre lön, eller hitta en extra inkomstkälla. För studenter är det bra att skaffa ett deltidsjobb vid sidan av studierna, eftersom CSN-lån inte räknas som inkomst.
 • Ansök om rätt kreditkort: Vissa kreditkort har lägre krav på ålder, inkomst och kreditvärdighet. Välj ett kort som passar din situation och har rimliga krav.
 • Ha, tålamod: Om du nyligen har förbättrat din ekonomiska situation och kreditvärdighet kan det ta en stund innan detta återspeglas i ditt kreditbetyg. Ge det lite tid och ansök om kreditkort igen efter några månader.

Kom ihåg att varje ansökan om kreditkort kan påverka din kreditvärdighet, så ansök inte om för många kort samtidigt eller inom kort tid från varandra. Försök att göra en noggrann jämförelse av kreditkort innan du ansöker, och satsa på det kort som bäst passar dina behov och krav.

Vanliga frågor och svar

❓ Kan vem som helst skaffa kreditkort?

Nej, det finns krav för att beviljas ett kreditkort. Du bör ha en ordnad ekonomi, fast inkomst och inga aktiva skulder.

❓ Varför blir jag nekad kreditkort?

Man kan bli nekad kreditkort om kreditupplysningen visar dålig kreditvärdighet, skulder eller saknad av fast inkomst.

❓ Hur skiljer sig betalkort och kreditkort åt?

Betalkort är kopplade direkt till ditt bankkonto och drar pengar vid köp, medan kreditkort låter dig handla på kredit och betala tillbaka senare.

❓ Är det svårt att få kreditkort?

Det beror på din ekonomiska situation. Om du har en stabil ekonomi och uppfyller kraven, bör det inte vara svårt att få kreditkort.