Vad kostar ett kreditkort per år?

Det är i regel en bra idé att skaffa ett kreditkort. Men bara om du har de ekonomiska förutsättningar som krävs, samt vetskap om hur du använder ditt kreditkort på rätt sätt.

I den här artikeln fokuserar vi på vad ett kreditkort kostar per år, inklusive alla eventuella avgifter.

Vad kostar ett kreditkort per år

Hur mycket kostar ett kreditkort per år?

Ett kreditkort kostar i regel mellan 0 och 2 500 kronor per år. Snittkostnaden är omkring 1 730 kr. Det som påverkar priset inkluderar räntekostnaden, kreditkortsavgifter, hur ofta du handlar i utländsk valuta, hur ofta du tar ut pengar i bankomater samt vad årsavgiften ligger på.

Typ av avgift
Avgift i kr
Årsavgift200 kr
Valutaväxlingsavgift
87.5 kr
Uttagsavgift30 kr
Årsränta1 500 kr
Aviavgift0
Total kostnad/år1 730 kr

OBS: Värt att lägga till är att ett bra kreditkort är en vinstaffär om du använder det på rätt sätt!

5 faktorer som påverkar den årliga kostnaden

  1. Årskostnaden.
  2. Valutaväxlingspåslaget.
  3. Uttagsavgiften.
  4. Räntesatsen vid delbetalning.
  5. Avi-avgiften.

Nedan pratar vi mer om de faktorer som precis nämnts i större detalj.

1. Årskostnaden – som i regel ligger på mellan 0 och 400 kr

I regel (men långt ifrån alltid) får du tillgång till mer lyxiga förmåner, ju högre årskostnaden är. De kreditkort som har de högsta årsavgifterna, som ofta ligger på mellan 2 000 och 6 000 kr, är American Express-märkta.

2. Valutaväxlingspåslaget – som i regel ligger på 1,75 %

Valutaväxlingspåslaget är som namnet antyder ett påslag du måste betala när du handlar i andra valutor än den svenska. Det är vanligt med ett valutapåslag på 1,75 %, men det finns även kreditkort utan valutapåslag samt kreditkort med valutapåslag på upp emot 3 %.

Räkneexempel för årskostnaden: Du har ett kreditkort med ett valutapåslag på 1,75 %, och handlar med utländsk valuta för 5 000 kr per år. Kostnaden blir i detta fall (5000 x 0,0175=87.5) 87,5 kr. 

3. Uttagsavgiften – som i regel ligger på mellan 0 och 3 %

Som rubriken säger ligger en vanlig uttagsavgift på mellan 0 och 3 %. Det är vanligare att kreditkorten har en slopad uttagsavgift, så i snitt ligger denna avgift på cirka 1 %. Värt att notera är att du kan slippa betala uttagsavgift genom att ta ut pengar i butikskassan.

Räkneexempel för årskostnaden: Du har ett kreditkort med en uttagsavgift på 1 %, och tar ut 3 000 kr i kontanter på ett år. Kostnaden blir i detta fall 30 kr.

4. Räntesatsen vid delbetalning – som i regel ligger på 15 %

Som kreditkort.nu förtydligar ligger räntesatsen vid delbetalning på cirka 15 %. Det är relativt mycket pengar, så du ska se till att inte delbetala med ditt kreditkort. Mer specifikt ska du maximera fördelarna, såsom bonus och cashback, medan du minimerar avgifterna.

Vi vill även uppmärksamma att du inte betalar någon ränta över huvud taget om du betalar hela det belopp som uppges på din månadsfaktura.

Räkneexempel för årskostnaden: Du har ett kreditkort med en årsränta på 15 %, och har en genomsnittlig skuld på 10 000 kr på ditt kreditkonto. Avgiften blir i detta fall (10 000*0,15=1500) 1 500 kr.

5. Avi-avgiften – som i regel ligger på 0 kr

Den månatliga avgiften för att ta emot en pappersfaktura från kreditkortsutfärdaren ligger på mellan 39 och 49 kronor. Men då i princip alla väljer att betala sina fakturor via kreditkortsappen, e-faktura eller autogiro är det vanligast att man betala 0 kr i aviavgift.

Räkneexempel för årskostnaden: Du betalar via autogiro och betalar således ingen avi-avgift.