Bank Norwegian Kreditkort

Norwegian-kortet är ett allsidigt kreditkort som passar de flesta, i synnerhet de som reser mycket. Bonussystemet är mycket generöst, men något svårbegripligt, vilket kan ställa till det för nyinvigda som bara vill tuta och köra direkt utan att behöva tänka på massa krångliga villkor.

Utöver detta belönas ni om ni värvar vänner, eller om ni väljer att nyttja Cashpoint boost-programmet. När det kommer till reseförsäkringen ser det dock inte lika trevligt ut. Det är förstås lite konstigt då Norwegian i grund och botten är ett resekort. Men men, villkoren för just resor är inte dåliga, men just där hade vi faktiskt förväntat oss mer.

Nog snackat. Nu ska Norwegian-kortet grillas ordentligt.

På plussidan (+)

Bonussystemet är bra utformat

Norwegian-kortets bonussystem består av två program, som vi snackar vidare om bums.

Det första är det så kallade Cashpoints-programmet, där alla köp belönas med Cashpoints-poäng, som kan växlas in vid nästa flygresa. Och jepp – precis som förväntat måste ni flyga med Norwegian för att bonusen ska kunna nyttjas. Värdet för en Cashpoint, som fungerar som Norwegian-kortets officiella bonusvaluta, motsvarar en norsk krona. Enkelt och bra – om ni frågar oss.

Mer specifikt är det följande villkor som gäller för Cashpoint-systemet. Om ni köper en Flex-biljett (andraklass premium) får ni 10% Cashpoints på hela köpet, och för Lowfare-biljetter är det 4% Cashpoints som gäller. Övriga köp belönas med 0.5% i Cashpoints, vilket bör ses som ganska generöst. Alla nya kunder får dessutom 250 Cashpoints som välkomstbelöning.

Den andra delen av bonussystemet står Norwegian Rewards för, vilket kan ses som ett förmånsprogram för just flygresor. För att kunna nyttja samma program måste ni skapa en Rewards-profil på norwegianreward.com, sen är det bara att tuta och köra.

För Norwegian Rewards-programmet är det följande villkor som gäller. Ni får en Reward vad sjätte flygresa. Den första Rewarden ger en Cashpoint-boost på samtliga Lowfare-biljetter, och nästa gång, dvs. efter 12 flygresor, kan ni välja på följande belöningar:

  • Ytterligre 2% Cashpoint boost på alla Lowfare-biljetter
  • Gratis Fast track-pass
  • Gratis platsreservationer

Och efter 18 flygresor kan ni välja till gratis bagagehantering. Som vi nämnde tidigare kan ni även tjäna en hacka på att värva vänner. 200 Cashpoints ingår för varje vän ni skickar åt Norwegians håll.

Allt som allt går det knappast att klaga på bonussystemet, som faktiskt är ganska bra utformat.

Neutralt (+-)

Norwegian-kortets reseförsäkring lite sisådär

Norwegian-kortet är ett så kallat resekort, men trots detta är den reseförsäkring som ingår inte alltför generös. Den är inte dålig, men vi hade som sagt förväntat oss att Norwegian skulle sticka ut inom denna kategorin, vilket de tyvärr inte gör.

Om ni betalar minst 75% av resans belopp med Norwegian-kortet omfattas ni av reseförsäkringen, där följande ingår:

  • Avbeställningsskydd
  • Förseningsskydd
  • Skydd vid olycksfall
  • Självrisk för hyrbil (utomlands)

I samma försäkring ingår dock inte resestartsskydd, nödbiljetter eller nödkontanter, vilket bör ses som lite av en besvikelse. Nåväl, Norwegian-kortets reseförsäkring är långtifrån bedrövlig, och hamnar därför i gränslandet mellan plus och minus.

Norwegian-kortets försäkringar håller måttet

Här räknar vi dock inte med reseförsäkringen, som tas upp lite längre ner i recensionen. En lång rad tilläggsförsäkringar kan tecknas, och vi börjar med att kika närmare på tandförsäkringen, som kostar från 237 till 475 kronor per månad och täcker alla oförutsedda tandvårdskostnader, men inte hål, konstigt nog.

Utöver detta erbjuder Norwegian även ett ID-skydd, som faller in om någon skulle stjäla er identitet. Detta skydd kostar 149 kronor årligen, och förnyas per automatik.

Ett betalskydd hittar vi också, som betalar av den skuld som återstår om någonting oförutsett skulle drabba er, såsom arbetslöshet, en olycka eller en sjukskrivning. För betalskyddet tar Norwegian ut en månadsavgift som motsvarar 0.8 procent av den innevarande skulden.

Som ni själva har sett finns det ett antal tilläggsförsäkringar att välja på, men det är lätt att tycka att åtminstone någon av dem hade kunnat ingå utan att man skulle behöva betala extra. Nåväl, få renodlade resekort erbjuder inbakade försäkringar, så man kan inte stampa alltför hårt på Norwegian-kortet, som sköter sig ganska bra inom denna kategorin.

Norwegian tar ut en ganska hög ränta

Ränteläget ser tyvärr inte alltför trevligt ut, och landar strax över genomsnittet. 45 räntefria dagar ingår, vilket är mer eller mindre standard inom kreditkortsbranschen. Somliga kortutfärdare bjussar dock på uppemot 60 dagar, så lite mer generösa kunde de allt ha varit.

En lång räntefri betalperiod är alltid att föredra då ni får gott om tid på er att betala hela beloppet. Om ni inte har gjort så innan tidsfristen löpt ut är det förstås inte hela världen, men då åker ni dock på att betala ränta, vilket aldrig är särskilt eftersträvansvärt.

Mer specifikt landar den effektiva räntan på 21.93%, och den nominella på 19.99%. De procentsatser som precis nämnts är inte helt åt skogen, men det kunde dock ha sett betydligt bättre ut på den här fronten.

Norwegian-kortet tar ut normalhöga avgifter

Norwegian kostar inte särskilt mycket att använda, och det är en av kortets största styrkor. Årsavgifter är det inte tal om, och aviavgiften slipper ni helt om ni väljer att betala via e-faktura. Om ni vill ha hem fakturan via snigelpost är det dock 45 kronor per faktura som gäller.

Valutapåslaget landar i sin tur på 1.75%, vilket är ganska tilltaget. Men då Norwegian är ett ett resekort är det förlåtligt, då många sådana kort har ganska höga valutapåslag. 1.75% är till och med ganska generöst om vi bara jämför med de övriga resekorten, som ofta tar ut uppemot 2% när det ska växlas valutor.

Att resekorten är så här pass snåla när det kommer till växlingsavgifterna har upprört många. Men men, de måste väl ha in pengar någonstans, och då många använder resekorten för just detta ändamål vet vi i alla fall var pengarna trillar in.

Kundsupporten är någorlunda bra uppstyrd

Norwegian-kortets kundtjänstmedarbetare kan nås via både telefon och e-post. Utöver detta finns även en hjälpsida tillgänglig där svar på vanligt ställda frågor listas. Öppettiderna är dock ganska begränsade, vilket får bli ett litet minus i kanten som gör att hela kategorin får stanna i gränslandet mellan plus och minus.

På minussidan (-)

Här är det tomt, precis som det ska vara..

Rekommenderas Norwegian-kortet

Ja. Norwegian-kortet är ett utmärkt resekort och fördelarna är betydligt fler än nackdelarna. Årsavgiften är lika med noll, och de båda bonussystem som ingår är mycket snyggt utformade. Det är med andra ord ganska enkelt att samla ihop till en billigare flygresa, och på just den fronten har Norwegian lyckats utomordentligt bra. Bonussystemen är dock riktigt krångliga. Norwegian hade förmodligen tjänat på att förenkla villkoren ganska rejält. Att behöva registrera sig för att kunna ta del av Rewards-programmet är dessutom någon omständligt.

För att sammanfatta läget bör Norwegian-kortet ses som ett bra, och i synnerhet prisvärt resekort som bör passa de flesta.[/av_textblock] [/av_four_fifth]