Lounge flygplats

Olika sätt att få tillgång till flygplatslounger

Att få tillgång till en flygplatslounge kan göras på flera sätt, vanligast är via ett kreditkort med lounge access.

 • Via din flygbiljett: Vissa biljetter, som ekonomi plus, inkluderar ofta lounge-tillgång och måltider.
 • Flygbolagets medlemskapsprogram: SAS Plus eller högre ger tillgång till SAS lounges på bland annat Arlanda och Oslo.
 • Betala separat: Om lounge-tillgång inte ingår i din biljett, kan du betala en extra avgift för att få tillträde.
 • Kreditkortsförmåner: Kort som Mastercard Platinum är ofta kopplade till program som ger fri tillgång till över 1 000 flygplatslounger.
 • Betala för medlemskap: Du kan också välja att bli medlem i ett loungeprogram utan att koppla ett kort eller flygbiljetter till programmet, exempelvis via Priority Pass eller Lounge Key

Kom ihåg att regler och tillgång kan variera mellan flygplatser och flygbolag.

Medlemskap för tillgång till lounge på flygplatser

Flygplats lounger

Det finns idag tre stora loungeprogram på marknaden som alla ägs av samma bolag – Collinson Group. De olika programmen är dessutom kopplade till olika resekreditkort, så det allra lättaste sättet att få ett medlemskap är att välja ett kreditkort kopplat till det program du är intresserad av.

 • Priority Pass: Som ingår i bl.a. American Express Platinums kreditkort, erbjuder medlemskap på tre nivåer och ger tillgång till över 1300 lounger världen över. Läs mer om kreditkort med Priority Pass i vår dedikerade guide.
 • Lounge Key: Kopplat till exempelvis Resurs World kreditkort, ger fri tillgång till mer än 1200 flygplatslounger, oavsett flygbolag eller biljetttyp. Läs mer om kreditkort med Lounge Key i vår dedikerade guide.
 • Lounge Pass: Ett lite mindre program som bland annat Bank Norwegians kreditkort är kopplat till. Programmet har cirka 600 lounger över hela världen.

Dessa tjänster ger passagerare möjlighet att njuta av bekväma lounger inför sin flygning.

Vanliga förmåner på flygplatslounger

Mat och dryck

Många flygplatslounger erbjuder en rad mat- och dryckesalternativ. Det är vanligt att ha ett utbud av:

 • Lätta måltider
 • Snacks
 • Drycker, inklusive alkoholhaltiga

Wi-Fi och tidningar

För att hålla dig uppkopplad och underhållen under din vistelse i loungen finns det oftast:

 • Gratis Wi-Fi
 • Tidningar och tidskrifter

Övriga förmåner

Utöver mat, dryck, Wi-Fi och tidningar kan flygplatslounger också erbjuda:

 • Bekväma sittplatser
 • Möjlighet att jobba i lugn och ro
 • Tillgång till utrymmen för möten

I denna Lounge förmåner-sektion har vi täckt de viktigaste entiteterna, såsom lounge-mat, lounge-dryck, lounge-wifi, flygplatslounge och lounge-förmåner.

Olika sorters flygplatslounger

Loungerna som finns tillgängliga på flygplatser kan klassificeras i flera olika kategorier. Generellt sett gäller liknande tillträdesregler för resenärer inom varje enskild kategori.

Flygbolagens lounger

Dessa lounger är under individuella flygbolag och placeras i regel på flygplatser där bolagen har en omfattande verksamhet.

För att få tillträde till dessa lounger krävs det att resenären har köpt en viss typ av flygbiljett från just det flygbolaget. Låt oss ta SAS som ett exempel, där tillträde till loungen beviljas om du har en SAS Plus eller SAS Business biljett.

Tredjepartslounger

Tredjepartslounger är särskilda väntrum på flygplatser som drivs av oberoende företag, det vill säga de är inte direkt kopplade till något specifikt flygbolag eller flygplatsen själva.

Flygbolag kan ingå avtal med dessa tredjepartsföretag för att erbjuda sina kunder gratis tillträde till loungerna, vanligtvis när de köper dyrare flygbiljetter eller liknande. Tillträde kan också fås via medlemskap i tjänster som Priority Pass eller motsvarande program.

Kreditkortslounger

I jämförelse med flygbolags- och tredjepartslounger är antalet kreditkortslounger betydligt mindre. Dessa lounger drivs av kreditkortsföretag och tillgång till dessa lounger ges därför till de personer som innehar ett kreditkort utfärdat av just detta företag.

Vanliga frågor och svar

❓ Hur får man tillgång till loungen på Arlanda?

För att få tillgång till loungerna på Arlanda behöver du antingen rätt sorts flygbiljett, medlemskap i ett visst lojalitetsprogram eller ett kreditkort med lounge access.

❓ Vad kostar flygplatslounge?

Priset kan ligga mellan 200-500 kr per besök. Priset för flygplatslounger varierar beroende på flygplats och lounge. Vissa erbjuder tillgång via medlemskap eller högre klass flygbiljetter.

❓ Kan man köpa tillgång till SAS lounge?

Ja, det är möjligt att köpa tillgång till SAS loungen. Dock är det vanligtvis kostnadsfritt för passagerare som reser i SAS Plus eller SAS Business, och för EuroBonus guld- och diamantmedlemmar.