Vad betyder kortkredit

Skillnaden mellan kortkredit och kontokredit

Kortkredit och kontokredit är två olika saker som båda ger dig tillgång till kredit. Kortkredit är kopplad till ditt bankkort och ger dig möjlighet att handla med en viss kreditsumma, där du betalar räkningen i slutet av månaden. 

Kontokredit aktiveras när dina egna pengar på kontot är slut och du betalar tillbaka vad du faktiskt har använt. Medan kortkredit är kopplad till ditt kortköp, fungerar kontokredit som en buffert när du behöver extra pengar på ditt konto.

Läs mer om skillnaden mellan kreditkort och kontokrediter.

Hur kortkrediten fungerar med ränta och avbetalningar

Vad är kortkredit

När du betalar med kortkredit samlas inköpen på en räkning som kommer i slutet av månaden. Du kan välja att betala hela beloppet utan ränta, eller dela upp betalningen. Om du väljer att dela upp betalningen tillkommer ränta.

Som kreditkorts användare kan du ha en uppläggningsavgift, effektiv ränta och en räntefri period. Uppläggningsavgiften är en engångskostnad för att använda krediten. Effektiv ränta är den totala kostnaden för krediten, inklusive ränta och andra avgifter. Räntefri period är den tid du har på dig att betala beloppet utan att ränta tillkommer.

Kostnader förknippade med kortkredit – årsavgift, ränta, avgifter

När du använder en kortkredit, finns det flera kostnader som du bör vara medveten om. Först och främst är årsavgiften, som kan variera beroende på korttyp. I vissa fall kan det även finnas en månadsavgift.

Ränta är en annan viktig kostnad. Den tillämpas vid avbetalning eller delbetalning av krediten. Låt oss ta ett exempel: antag att din kortkredit är 10 000 kronor och återbetalningstiden är 12 månader. Då blir den effektiva räntan 17,55 % och årsavgiften 195 kronor. Det totala beloppet att betala blir 10 903 kronor, vilket ger en genomsnittlig månadskostnad om 909 kronor.

Läs mer om:

Uttagsavgift kan tillkomma vid kontantuttag och valutapåslag vid betalning i annan valuta än den som är kopplad till kortet. Dessutom kan det finnas avi-avgifter, förseningsavgifter och påminnelseavgifter samt eventuella avgifter för att få ett nytt kort eller extrakort. För att undvika avi-avgifter går det ofta att välja e-faktura istället.

Läs mer om:

För- och nackdelar med kortkredit jämfört med andra krediter

Som du kanske vet, har kortkredit både fördelar och nackdelar i jämförelse med andra typer av krediter.

Fördelar:

  • Lägre ränta än för snabblån
  • Flexibel återbetalning
  • Betala bara för utnyttjad kredit

Nackdelar:

  • Lätt att fastna i skuldfällan
  • Högre ränta än för t.ex. bolån och privatlån

Ta hänsyn till dessa faktorer när du överväger att använda kortkredit för att fatta kloka beslut kring din ekonomi.

Kreditgräns och hur man kan höja den

Kreditgräns är det maxbelopp du kan spendera månadsvis via ett kreditkort. För att höja din kreditgräns kan du följa dessa steg:

  • Ansök om höjning hos din bank eller kreditgivare.
  • Förbättra ditt kreditbetyg genom att betala av lån eller öka din deklarerade inkomst.

Några faktorer som påverkar kreditgränsen är:

  • Kreditvärdighet
  • Inkomstnivå
  • Betalningshistorik

Kom ihåg att en högre kreditgräns inte alltid är bättre, utan bör anpassas efter din ekonomiska situation.

Vanliga frågor och svar

❓ Hur fungerar kortkredit?

Kortkredit är en kredit kopplad till ditt bankkort som ger dig möjlighet att handla med en viss kreditsumma. Du betalar sedan räkningen i slutet av månaden.

❓ Vad är det för skillnad på kortkredit och kreditkort?

Kortkredit är en kredit kopplad till ditt bankkort, medan kreditkort innebär att du betalar på kredit, vilket innebär att du lånar pengarna från banken eller kreditgivaren.

❓ Vad innebär kontokredit?

En kontokredit (eller kreditkonto) fungerar som en blandning mellan ett snabblån och ett kreditkort. Det liknar till viss del villkor och återbetalning som förekommer vid snabblån.

Andra relevanta artiklar: