Vad bör man tänka på innan man skaffar ett kreditkort?

Att skaffa ett kreditkort kan kännas som ett stort beslut, och det är en del saker man bör tänka på innan man beställer hem sitt kreditkort. Faktum är att det både finns fördelar och nackdelar med kreditkort. I vår mening överväger fördelarna nackdelarna, inte minst då man får bonus och andra förmåner genom att använda kreditkortet till sina vardagsinköp. Att använda kreditkortet behöver heller inte kosta någonting, detta eftersom det finns kreditkort utan årsavgift – och om du sköter dina betalningar så tillkommer inte räntekostnader.

I denna artikel har vi listat 5 punkter du bör ha i åtanke innan du bestämmer dig för vilket kreditkort du ska beställa.

 1. Är du villig att betala för att ta del av kreditkortens förmåner?
  Oavsett om du är villig att betala en årsavgift för kreditkortet eller inte så kan vi garantera dig att det finns ett kreditkort som fungerar väl för dig och dina konsumtionsmönster. Kreditkort finns både med årsavgift och utan årsavgift. Kreditkort med årsavgift ger i regel bättre förmåner än kreditkort utan årsavgift. Kostnadsfria kreditkort är dock inte dåliga, tvärtom. Många av de bättre kreditkorten på marknaden är utan årsavgift.
 2. Kommer du använda kreditkortet på resan?
  Att ha med ett kreditkort på resan ger många förmåner. Om du exempelvis väljer att betala delar av resan (flygbiljetten) med kreditkortet så får du ta del av en förmånlig reseförsäkring från kreditgivaren.
 3. Letar du efter ett kreditkort för bensin?
  Om du är på jakt efter drivmedelsrabatt så rekommenderar vi dig ett bensinkort. Ett bensinkort ger dig ofta några ören rabatt per tankad liter. Bensinkorten har i regel en generös inlåningsränta, vilket innebär att du kan använda bensinkortet för ditt sparande.
 4. Kommer du handla mat med kortet?
  Många av de större matvarukedjorna (ICA, Coop etc) erbjuder egna kort. Genom att använda butikskedjornas egna kreditkort så får du ofta ta del av erbjudanden på mat och upplevelser. Om du, som oss älskar mat så rekommenderar vi dig ett kreditkort för mat.
 5. Kan du använda dig av ett extrakort istället?
  Om du lever ihop med en person som har ett fördelaktigt kreditkort så kan man i vissa fall teckna ett extrakort till partnerns kreditkort. Vad detta innebär är att ni tillsammans samlar poäng och tar del av de fördelar som ett kreditkort kan ge. Ett extrakort är ofta billigare än ett separat kreditkort.