Vad är ett engångskort?

Ett engångskort, även kallat ”virtuellt engångskort” eller ”temporärt kreditkort”, är en digital eller virtuell betalningsmetod som är designad för att användas en gång eller under en kort tidsperiod. Detta kort genereras oftast av din vanliga bank eller kreditkortsföretag och är kopplat till ditt primära konto.

Engångskort

Så fungerar det

Engångskort – också kallat ett virtuellt kreditkort eller ett digitalt kreditkort – är ett säkert sätt att genomföra kortbetalningar online, särskilt när du betalar till en okänd e-handel eller köper från en utländsk butik. 

För att använda ett engångskort behöver du vanligtvis skapa det hos din bank eller betalningsleverantör. Du kan sedan koppla den till din digitala plånbok.

När du har använt kortet kan du inte använda det igen, och det utgår vanligtvis efter en viss tid.

Förfallodatumet för ett engångskort varierar beroende på leverantören och typen av kort. Vanligtvis utgår kortet inom 24 timmar efter att det skapats om det inte har använts. Vissa leverantörer kan dock erbjuda längre giltighetstid eller möjlighet att förnya kortet. 

Fördelar med engångskort

Att använda engångskort kan vara ett säkert och bekvämt sätt att betala online. Här är några fördelar med att använda engångskort:

  • Säkerhet: Eftersom engångskort bara kan användas en gång minskar risken för skimming, bedrägeri och stöld av dina kreditkortsuppgifter. Om kortnumret skulle hamna i fel händer skulle det inte kunna användas igen.
  • Anonymitet: Engångskort kan användas för att skydda din identitet och dina personuppgifter online. Du behöver inte lämna ut dina kreditkortsuppgifter till en okänd webbutik eller säljare.
  • Flexibilitet: Engångskort kan användas för att betala för varor och tjänster online, precis som vanliga kreditkort. De kan också användas för att betala för prenumerationer eller andra regelbundna betalningar.
  • Enkelhet: Engångskort är enkla att använda och skapa. Du kan skapa ett engångskort online på bara några minuter och använda det omedelbart.
  • Kontroll: Engångskort ger dig kontroll över dina utgifter och kan hjälpa dig att undvika skulder och ränta på kreditkort. Du kan ladda kortet med en viss summa pengar och använda det bara för det beloppet.

Överväg att använda engångskort nästa gång du gör en online-betalning för att skydda din säkerhet och din identitet.

Virtuellt engångskort

Hur du köper ett virtuellt engångskort

Att köpa engångskort är enkelt och smidigt. Du behöver vara kund hos en kortutgivare som erbjuder engångskort. De flesta kortutgivare har en bank- eller app där du kan beställa ett tillfälligt kort inför ett köp.

För att skapa ett engångskort behöver du logga in på kortutgivarens app eller hemsida. Där kan du skapa ett virtuellt kortnummer som du kan använda i webbutiker som accepterar förbetalda kort.

När du använder ett engångskort dras beloppet från kortet istället för från ditt vanliga kreditkort. Om du inte använder hela beloppet på kortet behöver du bara betala för det du spenderat. 

Du får en faktura på det belopp som butiken har dragit av engångskortet så snart butiken skickar din beställning. Det är viktigt att notera att engångskort har ett begränsat belopp och kan bara användas en gång. Om du behöver köpa något för ett högre belopp än vad som finns på ditt engångskort behöver du skapa ett nytt kort för rätt belopp.

Exempel på engångskort

Här är några exempel på engångskort som du kan få tag på i Sverige:

  • Klarna engångskort
  • Entercash engångskort
  • Revolut engångskort
  • Paysafecard

Dessa engångskort är ett bra alternativ om du vill göra en säker online betalning utan att behöva använda ditt vanliga kreditkort. Tänk på att engångskort oftast har en begränsad giltighetstid och kan bara användas för en enda betalning.

Vanliga frågor och svar

❓ Hur fungerar engångskort på Klarna?

Engångskort på Klarna är virtuella kort som du kan använda i webbutiker som accepterar förbetalda kort. Varje gång du skapar ett engångskort hos Klarna får du ett unikt kortnummer som du kan använda i butikens kassa, precis som ett vanligt kreditkort. För varje beställning du gör med ett engångskort får du ett nytt kortnummer.

❓ Kan jag använda mitt Klarna engångskort utomlands?

Ja, du kan använda ditt Klarna engångskort utomlands om webbutiken accepterar förbetalda kort.

❓ Vad är fördelarna med att använda engångskort?

Fördelarna med att använda engångskort är att det är säkert och skyddar dina personliga och finansiella uppgifter. Eftersom kortnumret bara kan användas en gång, minskar risken för bedrägeri och identitetsstöld. Dessutom är det enkelt att använda och du behöver inte oroa dig för att betala ränta eller avgifter.