Räntefria dagar och räntefri kredit

Räntefria dagar är en period då man inte betalar någon ränta på skulden på sitt kreditkort. Dessa dagar varierar mellan olika kort, men vanligtvis ligger de mellan 40 och 60 dagar. Under denna tid kan man delbetala sina köp utan att drabbas av räntekostnad.

Räntefria dagar räknas från inköpstillfället till fakturans förfallodatum. För att undvika att betala ränta bör man därför se till att betala sin faktura innan förfallodatum.

Vill du minimera räntan du behöver betala kan du titta på våra jämförelser av kort med lägsta räntan i branschen.

Räntefria dagar

Vad är räntefri kredit?

Räntefri kredit innebär att du kan använda kreditkortet för inköp utan att betala ränta under en viss period, vanligtvis mellan 40 till 60 dagar. Det är viktigt att betala tillbaka hela skulden inom den räntefria perioden, annars tillkommer ränta på beloppet.

För att maximera nyttan av räntefri kredit, är det viktigt att ha god kännedom om de räntefria dagarna och att alltid betala fakturan i sin helhet innan förfallodatumet för att undvika onödiga räntekostnader.

Räntefritt kreditkort

Räntefritt kreditkort

Räntefria kreditkort erbjuder en period av räntefria dagar, där kreditkortsinnehavaren kan göra köp utan att betala ränta på skulden. Detta kan vara en fördel för användare av kreditkort som vill:

  • Spendera utan extra räntekostnader under den räntefria perioden.
  • Dra nytta av bonus, rabatter och poäng som kan vara kopplade till kortet.
  • Undvika höga avgifter under en begränsad tid.

Ett räntefritt kreditkort innebär dock inte att det inte finns några avgifter alls. Kreditkortsinnehavaren bör vara uppmärksam på eventuella andra avgifter som kan tillkomma på grund av sena betalningar eller utgången av den räntefria perioden.

Kreditkort – Räntefri delbetalning

Räntefri delbetalning är ett attraktivt alternativ för att fördela kostnaderna för inköp över en längre tid utan att drabbas av räntekostnader. När du gör ett inköp på kredit kan du använda dig av räntefri delbetalning så länge villkoren uppfylls.

Vanligtvis innebär räntefri delbetalning att du betalar både uppläggningsavgift och månadskostnad för tjänsten. Uppläggningsavgiften är en engångskostnad som betalas i början av perioden, medan månadskostnaden är en återkommande avgift.

I de flesta fall finns en tidsgräns för räntefri delbetalning, så det är viktigt att följa avbetalningsplanen noga för att undvika extra räntekostnader.

Vanliga avgifter kopplade till kreditkort

  • Årsavgift – är en fast kostnad som kreditkortsinnehavaren betalar, oavsett hur mycket kortet används. Ska du inte använda kreditkortet så ofta kan vi rekommendera ett kort utan fast årsavgift.
  • Effektiv ränta – är en sammanställd räntesats som inkluderar alla avgifter och räntor som kan tillkomma på kreditkortet, och ger en tydlig bild av den totala kostnaden för krediten.
  • Uttagsavgift – är en avgift som tas ut för kontantuttag och även för vissa transaktioner, exempelvis när man betalar räkningar.
  • Valutapåslag – är en avgift som tillkommer för transaktioner i utländsk valuta när man reser. Planerar du att resa mycket med ditt kreditkort kan ett kort utan valutaväxlingsavgift spara dig ganska mycket pengar.

Vanliga frågor om räntefria dagar på kreditkort

❓ Hur många räntefria dagar får man på kreditkort?

En del kreditkort erbjuder upp till 60 räntefria dagar, men antalet varierar mellan olika kortutgivare och korttyper.

❓ Hur fungerar räntefri delbetalning på kreditkort?

Räntefri delbetalning innebär att ingen ränta betalas på kreditkortsskulden under en specificerad period, vilket gör att du kan dela upp betalningen i delar utan extra kostnad.

❓ Är det möjligt att få räntefritt lån med kreditkort?

Ja, om du använder kreditkortets räntefria dagar för att betala av skulden inom den räntefria perioden, kan det fungera som ett räntefritt lån.

❓ Finns det kreditkort som är räntefritt?

Kreditkort är inte per definition räntefria, men de flesta kreditkort erbjuder ett visst antal dagar utan ränta. Om du återbetalar den använda krediten inom dessa räntefria dagar, kan du i praktiken använda ditt kreditkort som om det vore räntefritt.