Räntefria dagar

Vad är räntefri kredit?

Räntefri kredit innebär att du kan använda kreditkortet för inköp utan att betala ränta under en viss period, vanligtvis mellan 40 till 60 dagar. Det är viktigt att betala tillbaka hela skulden inom den räntefria perioden, annars tillkommer ränta på beloppet.

För att maximera nyttan av räntefri kredit, är det viktigt att ha god kännedom om de räntefria dagarna och att alltid betala fakturan i sin helhet innan förfallodatumet för att undvika onödiga räntekostnader.

Observera att räntefritt endast betyder att du slipper betala den nominella räntan, andra avgifter som räknas in i den effektiva räntan ska fortfarande betalas.

Vill du minimera räntan du behöver betala kan du titta på vår jämförelser av kort med lägsta räntan i branschen.

Räntefritt kreditkort

Räntefritt kreditkort

Räntefria kreditkort erbjuder en period av räntefria dagar, där kreditkortsinnehavaren kan göra köp utan att betala ränta på skulden. Detta kan vara en fördel för användare av kreditkort som vill:

  • Spendera utan extra räntekostnader under den räntefria perioden.
  • Dra nytta av bonus, rabatter och poäng som kan vara kopplade till kortet.
  • Undvika höga avgifter under en begränsad tid.

Ett räntefritt kreditkort innebär dock inte att det inte finns några avgifter alls och Kreditkortsinnehavaren bör vara uppmärksam på eventuella andra avgifter som kan tillkomma på grund av sena betalningar eller utgången av den räntefria perioden.

Här kan du läsa mer om hur ränta fungerar på ett kreditkort.

Kreditkort – Räntefri delbetalning

Räntefri delbetalning är ett attraktivt alternativ för att fördela kostnaderna för inköp över en längre tid utan att drabbas av räntekostnader. När du gör ett inköp på kredit kan du använda dig av räntefri delbetalning på kreditkortet så länge villkoren uppfylls.

Vanligtvis innebär räntefri delbetalning att du betalar både uppläggningsavgift och månadskostnad för tjänsten. Uppläggningsavgiften är en engångskostnad som betalas i början av perioden, medan månadskostnaden är en återkommande avgift.

I de flesta fall finns en tidsgräns för räntefri delbetalning, så det är viktigt att följa avbetalningsplanen noga för att undvika extra räntekostnader.

Vanliga frågor och svar

❓ Hur många räntefria dagar får man på kreditkort?

En del kreditkort erbjuder upp till 60 räntefria dagar, men antalet varierar mellan olika kortutgivare och korttyper.

❓ Hur fungerar räntefri delbetalning på kreditkort?

Räntefri delbetalning innebär att ingen ränta betalas på kreditkortsskulden under en specificerad period, vilket gör att du kan dela upp betalningen i delar utan extra kostnad.

❓ Är det möjligt att få räntefritt lån med kreditkort?

Ja, om du använder kreditkortets räntefria dagar för att betala av skulden inom den räntefria perioden, kan det fungera som ett räntefritt lån.

❓ Finns det kreditkort som är räntefritt?

Kreditkort är inte per definition räntefria, men de flesta kreditkort erbjuder ett visst antal dagar utan ränta. Om du återbetalar den använda krediten inom dessa räntefria dagar, kan du i praktiken använda ditt kreditkort som om det vore räntefritt.