Kreditkort eller snabbt lån

Att skaffa ett kreditkort är en bra idé om du använder det på rätt sätt. Men är det fördelaktigt att teckna sig för ett snabbt lån, och vad skiljer ett snabbt lån från ett kreditkortslån?

Denna fråga och fler svarar vi på i den här artikeln.

När passar ett kreditkort?

Ett kreditkort är en bra idé om du har de ekonomiska förutsättningar som krävs, samt kunskaper nog att använda kreditkortet på rätt sätt. Exempel på hur du använder ditt kort på rätt sätt inkluderar att du väljer att inte avbetala månad för månad, då det är dyrt.

Du ska även ha koll på vilka uttagsavgifter och valutaväxlingsavgifter som tas ut, för att du således inte ska förlora pengar. Tänk på att en procentuell bonus på 1 % på alla köp blir en ren förlustaffär om exempelvis valutaväxlingsavgiften ligger på 2 %.

När ska du inte använda ett kreditkort?

Du ska inte använda ett kreditkort när du har en ansträngd ekonomi. Det är bäst att betala av hela det belopp som uppges på den månadsfaktura du får ta del av, men om du inte klarar av det tillkommer en ränta på cirka 15 %. Det är en relativt hög ränta, som medför att lånesumman ökar markant månad för månad.

När passar ett snabbt lån?

Ett snabbt lån kan vara en bra idé om du exempelvis måste laga bilen för att kunna ta dig till jobbet, eller betala en faktura som riskerar att förfalla. Du ska alltså spara eller tjäna pengar på att ta ett snabbt lån. Värt att lägga märke till är att snabba lån i regel har en räntesats på 35 %, och utöver det är det dyrt att förlänga avbetalningstiden för ett snabbt lån.

När ska du inte ta ett snabbt lån?

Att ta ett snabblån för lyxkonsumtion såsom utomlandsresor eller dyra kläder är alltid en dålig idé. Om du vet att du klarar av att betala tillbaka pengarna redan nästa månad, handla då med ett kreditkort i stället. Som vi nämnt ovan tillkommer inga kostnader för ränta om du betalar hela det belopp som uppges på din månadsfaktura.

Vad är bäst – snabba lån eller kreditkortslån?

Utbetalningsiden

Som Konsumentguiden förtydligar har snabblån ofta en kort eller omedelbar utbetalningstid. Så länge du och långivaren har konton i samma bank, eller om både du och långivaren använder en betaltjänst såsom Trustly har du i regel pengarna i handen samma dag.

När det kommer till kreditkortslån är det alltid en omedelbar utbetalningstid som gäller. Då du alltid har tillgång till en kontokredit på ett förutbestämt belopp behöver du aldrig vänta på att en långivare ska godkänna att du lånar pengar när du gör ett köp med ditt kreditkort.

Här vinner kreditkortet.

Räntesatsen

Snabba lån har en snittränta på cirka 35 % medan kreditkortslån har en snittränta på cirka 15 %.

Här vinner kreditkortet.

Förmåner

Du får inte ta del av förmåner såsom ett bonusprogram och en inkluderad reseförsäkring om du tecknar dig för ett snabbt lån.

Här vinner kreditkortet.

Krav på låntagaren

Ungefär 50 % av alla långivare beviljar dig ett snabbt lån om du har en betalningsanmärkning, medan 0 % av kortutfärdarna gör det. Utöver det är det genomsnittliga inkomstkravet 2 000 kr/mån för snabba lån, medan en inkomst på 8 000 kr/mån i regel krävs för att du ska bli beviljad ett kreditkort.

Utöver detta blir du ofta beviljad ett snabbt lån även om du bara har studiebidrag eller är sjukskriven, medan kortutgivarna aldrig godkänner det.

Här vinner de snabba lånen.

Avslutning

Ett kreditkort är ofta, men inte alltid det bästa valet om du behöver pengar snabbt. Vi har som förhoppning att du tack vare denna artikel har all information du behöver för att göra ett smart beslut gällande om ett snabbt lån eller ett kreditkort passar bäst för dig.

Läs mer: Du bästa resekorten just nu!