Mitt kreditkort fungerar inte

Mitt kreditkort fungerar inte – vad ska jag göra?

Det är frustrerande när ditt kreditkort inte fungerar. Följ dessa steg för att lösa problemet:

 1. Kontrollera PIN-kod: Se till att du har angett rätt PIN-kod vid betalning.
 2. Kontrollera kortuppgifter: Om du handlar på nätet, se till att kortnummer, giltighetsdatum och CVC-kod är korrekt angivna.
 3. Kolla tillgänglig kredit: Kontrollera att det finns tillräckligt med kredit på kortet för att täcka köpet.
 4. Rengör chippet eller magnetremsan: Om kortet inte fungerar i betalterminalen, kan chippet vara smutsigt eller magnetremsan sliten. Torka av chippet med en tygbit.
 5. Kontrollera att kortet är nersänkt ordentligt i terminalen: Förbindelsen kan vara långsam på grund av ett tekniskt dröjsmål eller en störning i internationella dataförbindelser.

Om problemet kvarstår, kan det bero på att det inte har aktiverats korrekt. Läs mer om hur du aktiverar ditt kreditkort.

Vanliga orsaker till att kreditkort inte fungerar

Vanliga orsaker till att kreditkort inte funkar

Det finns flera faktorer som kan leda till att ditt kreditkort inte fungerar. Här är några vanliga orsaker:

 • Giltighetsdatumet har gått ut
 • Otillräckligt med pengar på kontot
 • Koden har angetts fel tre gånger
 • Skadat eller slitet kort
 • Kortet har spärrats av banken

Var uppmärksam på dessa situationer för att undvika problem med ditt kreditkort.

Hur man kontrollerar de olika faktorerna

Att ditt kreditkort inte fungerar kan bero på många olika faktorer. Här är några steg för att kontrollera giltighetsdatumet, kreditgränsen, koden och andra vanliga orsaker till problem med kreditkort.

 1. Kontrollera giltighetsdatumet: Se till att ditt kreditkort inte har upphört att gälla. Kolla giltighetsdatumet på kortet och försäkra dig om att det fortfarande är aktivt. Om kortet har gått ut, kontakta då din bank för att få ett nytt kort.
 2. Kontrollera kreditgränsen: Ett annat vanligt problem är att kreditgränsen är nådd. Logga in på ditt kreditkortskonto eller kontakta kundtjänst för att verifiera din kreditgräns och hur mycket du har använt hittills. Om du har nått din kreditgräns, kan du antingen betala av en del av saldot eller ansöka om en högre kreditgräns hos din bank.
 3. Kontrollera PIN-koden: Kom ihåg att du måste ange rätt PIN-kod när du använder ditt kreditkort. Om du har slagit fel kod tre gånger i rad, spärras kortet. För att lösa detta problem behöver du kontakta din bank för att få en ny PIN-kod eller låsa upp kortet.
 4. Tekniska problem: Ibland fungerar inte kreditkortet på grund av tekniska problem. Om det gäller ett tillfälligt tekniskt fel mellan kortet och banken, kan du försöka genomföra köpet igen efter en stund. Chippet på kortet kan också vara skadat eller slitet. Om så är fallet behöver du skaffa ett nytt kort från din bank. Förstå mer om chippets funktion i ett kreditkort här.
 5. Uteblivna betalningar: Kontrollera om du har betalat den senaste fakturan för ditt kreditkort i tid. Om du inte har betalat den, kan kortet vara temporärt spärrat på grund av uteblivna inbetalningar. För att åtgärda det här problemet måste du betala fakturan och eventuellt kontakta din bank för att få kortet aktiverat igen.

Genom att kontrollera dessa faktorer kan du identifiera och åtgärda de vanligaste problemen med ditt kreditkort. Om du har gått igenom dessa steg men fortfarande har problem, bör du kontakta kundtjänst hos din bank för ytterligare hjälp.

Tips för att lösa problemet

Här är några tips för att lösa problemet med ditt kreditkort:

 • Kontakta banken eller kortutgivaren för att få hjälp och vägledning.
 • Försök identifiera problemet och hitta en lämplig lösning, exempelvis om kortet är låst eller har nått kreditgränsen.
 • Om ditt kort är skadat eller slitet, ansök om ett nytt kort genom din bank eller kreditkortsutgivare.

Vad du bör göra om du inte kan lösa problemet själv

Om ditt kreditkort fortfarande inte fungerar, överväg att använda alternativa betalningsmetoder. Om problemet kvarstår, sök professionell hjälp från kortutgivaren. Om du misstänker obehörig användning, kan det vara klokt att spärra det. Här kan du läsa om hur du spärrar ditt kreditkort.