Vad är kreditkort?

Kreditkort är en typ av variant av kontokort som är kopplat till en kredit i banken. Denna kredit kan återbetalas helt eller delvis. Kortutgivaren betalar handlaren för inköp gjorda med kortet och fakturerar sedan kortägaren.

vad är ett kreditkort

Hur fungerar kreditkort?

Kreditkort

Kreditkort är vanligtvis fysiska plastkort med magnetremsa och/eller chip, men magnetremsor fasas ut för säkrare chip. Dock finns det även kreditkort utan plastkort, där endast ett kortnummer representerar krediten för inköp.

Betalningsprocessen

Kreditkort betyder att när du använder kortet för att betala, så dras pengarna från din tilldelade kredit istället för ditt bankkonto. Dina köp samlas på en månadsfaktura, som du sedan betalar tillbaka antingen genom att betala hela beloppet direkt eller välja att delbetala.

Förmåner och belöningar

Många kortutgivare erbjuder förmåner och belöningar, till exempel bonuspoäng, rabatter, cashback och försäkringar. Dessa kan förmå användaren att använda sitt kreditkort oftare för att få dessa belöningar och förmåner.

Räntor och avgifter

Om du väljer att delbetala din faktura istället för att betala hela beloppet direkt, tillkommer räntor och avgifter. Dessa kostnader varierar beroende på kreditkortet och dess villkor. Det är viktigt att vara medveten om potentiella avgifter och räntebelopp innan du använder ditt kreditkort.

Här kan du läsa mer om hur ett kreditkort fungerar och hur man aktiverar ett kreditkort.

Olika typer av kreditkort

olika typer av kreditkort

Det finns flera typer av kreditkort som passar olika behov och intressen. Här presenterar vi några vanliga kategorier av kreditkort.

Bonuskort

Bonuskort erbjuder möjligheten att samla poäng på dina köp, som sedan kan användas till förmåner eller rabatter. Exempel på sådana kort inkluderar Mastercard och vissa kort från sparbanker. Poängen kan användas för att få rabatt på resor, varor eller tjänster.

Resekort

Resekort är kreditkort som är speciellt utformade för dem som reser mycket. Naturligtvis kan alla kreditkort användas på resande fot, men resekort kommer ofta med extra fördelar såsom reseförsäkring, möjlighet att samla bonuspoäng och rabatter på flyg, hotell och hyrbilar. Ett exempel på resekort är Bank Norwegian-kortet.

Premiumkort

Premiumkort är kreditkort med högre kreditgräns och extra förmåner, såsom lounge-access på flygplatser, conciergeservice eller högre cashback-procent. Ett exempel på ett premiumkort är Mastercard Guld.

Bensinkort

Bensinkort är kreditkort som ger rabatter och förmåner vid köp av bränsle. Dessa kort kan vara särskilt fördelaktiga för personer som kör mycket och spenderar mycket pengar på bensin eller diesel. Bensinkort kan även inkludera försäkringar, vägassistans och rabatter på bilservice.

Skillnader mellan kreditkort och bankkort

Kreditkort är kort där du betalar på kredit, vilket innebär att du lånar pengarna från banken/kreditgivaren. Bankkort, även känd som debetkort, kopplas direkt till ditt konto och pengarna dras direkt från kontot när du använder kortet.

 • Kreditkort: Du lånar pengar från banken och betalar i efterhand via en faktura.
 • Bankkort/Debetkort: Dina betalningar dras direkt från ditt konto vid köp.

Kontokort är ett samlingsnamn för olika kort. Ett kontokort kan vara exempelvis ett bankkort, kreditkort eller betalkort. Det är viktigt att du förstår skillnaderna mellan dessa korttyper när du väljer vilket som passar dig bäst.

Fördelar och nackdelar med att ha ett kreditkort

Kreditkort erbjuder flera fördelar och nackdelar för dig som användare. Här är några viktiga aspekter att tänka på:

Fördelar

 • Buffert: Du har tillgång till extra pengar när oväntade utgifter dyker upp.
 • Återbäring och rabatter: Många kreditkort har bonusprogram som ger poäng, cashback eller rabatter på dina köp.
 • Betalningsfrihet: Du har möjlighet att delbetala dina köp och skjuta upp betalningar.

Nackdelar

 • Ränta och avgifter: Om du inte betalar tillbaka hela beloppet inom angiven tid, kan ränta och avgifter bli höga.
 • Årsavgift: Vissa kreditkort har årsavgifter som ökar dina totala kostnader.

Kom ihåg att jämföra olika kreditkort för att hitta ett som passar dina behov och spenderingsvanor bäst.

Läs även: Fördelar och nackdelar med kreditkort

Hur ansöker man om ett kreditkort – steg för steg guide

För att ansöka om ett kreditkort, följ dessa steg:

 1. Identifiera dina behov: Tänk på vilka funktioner och förmåner du vill ha i ditt kreditkort, till exempel bonuspoäng, reseförsäkring eller låga räntor.
 2. Jämför kreditkort: Undersök kreditkort från olika banker och kreditkortsföretag, och jämför deras erbjudanden och villkor.
 3. Kontrollera din kreditvärdighet: Banken kommer att göra en kreditupplysning när du ansöker om ett kort. Se till att din ekonomiska situation och betalningshistorik är i ordning för att öka chansen att bli beviljad kreditkort.
 4. Ansök online eller på bankkontor: Du kan oftast ansöka om kreditkort online via banker eller kreditkortsföretagets hemsida eller besöka ett bankkontor personligen.
 5. Signera med BankID: Om du ansöker online kan du signera ansökan med ditt BankID, vilket snabbar upp processen.

Kom ihåg att det kan ta lite tid att få ditt kreditkort godkänt och skickat till dig. Var tålmodig och följ upp med din bank om det behövs.

Säkerhet på kreditkortet

Säkerheten hos kreditkortet beror på funktioner som chip och pinkod, som skyddar dig mot bedrägeri och skimming. Det är därför det finns giltighetstid på kreditkort för att öka säkerheten för kortinnehavaren. Använd skyddade nätverk och kontrollera säljarens äkthet när du handlar online för att minska risken för obehörig användning av ditt kort.

Kom ihåg att noggrant granska dina fakturor och rapportera misstänkta transaktioner direkt till din bank. Genom att vara uppmärksam kan du skydda din ekonomi och dra nytta av kreditkortets fördelar.

Vanliga frågor och svar

❓ Vad är kreditkort för något?

Kreditkort är ett betalningsinstrument från finansiella institutioner som ger kunderna möjlighet att låna pengar för inköp eller kontantuttag, med en överenskommen kreditgräns.

❓ Vad använder man kreditkort till?

Kreditkort används för att genomföra inköp av varor och tjänster, samt för kontantuttag. Det erbjuder också möjligheten att skjuta upp betalningar till en senare tidpunkt.

❓ Varför använder man kreditkort?

Man använder kreditkort för att få ekonomisk flexibilitet, skjuta upp betalningar, samla bonuspoäng och för att genomföra säkra och bekväma transaktioner online och offline.

❓ Hur betalar man sitt kreditkort?

För att betala ditt kreditkort, överför du pengar från ditt bankkonto till kreditkortskontot, ofta via bankens internetbank eller app. Detta minskar din kreditkortsskuld.